Традиция


 

Срещи на българските медии по света 2005 – 2009

 

Срещите на българските медии по света са първото и единствено по рода си събитие, което събира на едно място български медии от различни държави по света с колегите им в България, с българските политици и представители на държавните институции и национално отговорния бизнес и колеги от световните информационни агенции. Инициатор и организатор на събитието е Българската телеграфна агенция (БТА).

Чрез срещите българските медии в чужбина имаха за пръв път възможността да се срещнат помежду си, да установят партньорства с медиите тук, както и да поставят на дневен ред проблемите и въпросите на българската емиграция пред държавните институции. Форумите доказаха своята ефективност и полезност и са широко посещавани, както от български медии в чужбина и в страната, така и от представители на държавните институции. Всяка среща генерира огромна публичност и все повече се налага като основно медийно събитие на годината.

Първата среща на българските медии по света събра в София 55 български медии от 24 страни в света. „Българските медии и европейските отговорности на България” – това бе основната тема на форума, чиито почетен патрон бе Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България. За отразяване на събитието в НДК бяха акредитирани 200 журналисти от български медии. В заседанията като делегати участваха 70 журналисти от 55 медии в чужбина и 200 колеги от България. Създадена беше и Асоциация на българските медии по света, чрез която да се разширят възможностите за обмяна на опит и знания между всички български медии.

Във Втората среща на българските медии по света в Чикаго, САЩ, участваха представители над 30 български медии от 14 страни. Чикаго бе избран за  домакин, тъй като това е градът извън България с най-голяма българска общност - около 100 000 души. Там излизат пет български вестника - "България сега", "Старт", "България", "Златорог", "България 21 век", има сателитен канал, два сайта, местна телевизия на български. Има български училища, две български църкви - "Света София" и "Свети Иван Рилски". Почетен патрон на срещата беше Георги Първанов, президент на Република България. Националната идентичност и ролята на медиите за образа на България по света беше  основната тема на форума.

Третата среща на българските медии по света събра във Ватикана и Рим, Италия издатели, главни редактори и директори на 30 български и 50 чужди медии, които дискутираха теми, свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа след присъединяването на страната ни към ЕС, както и "Медийните кампании", "Информационните портали", "Изкуството  в медиите". Почетен патрон на срещата беше министър-председателят Сергей Станишев, а водещата тема на срещата - „"Кирилицата в Европа и европейската мисия на българските медии. Поглед от Рим”. На срещата присъстваха и  министърът на външните работи Ивайло Калфин и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

 Четвъртата среща на българските медии по света се проведе в Мадрид, Испания с участието на повече от 30 български медии по света, сред които и такива, които не са участвали в предишните форуми. Сред участниците бе и най-старият български вестник в Европа - вестник "Български новини", който се издава в Гърция. Основната тема бе „Медиите – задължителният трети в междукултурния диалог”. Форумът беше открит от президента Георги Първанов в присъствието на кмета на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон и други официални представители на испанския и на българския медиен, политически, културен и бизнес елит. Във фокуса на вниманието на срещата бе българо-испанското сътрудничество в областта на медиите, културата, туризма, икономиката и политиката със специален акцент върху представянето на българската култура, език и история по света.

 Петата световна среща на българските медии се състоя от 17 до 21 май 2009 г. и бе на тема: "Някъде в реалното, виртуалното и информационното пространство: туризмът, високите технологии и медиите - българските аргументи срещу кризата". Срещата беше открита е в София в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в присъствието на президента Георги Първанов, еврокомисаря Меглена Кунева и заместник - кмета на София Йорданка Фандъкова. Сред гостите на официалното откриване бяха директорите и главните редактори на всички национални медии. В рамките на срещата на 18 и 19 май в Бургас се проведе туристически форум, а на 20 и 21 май във Варна - бизнес форум, посветен на високите технологии и медиите. Специален гост на срещата по покана на БТА бе Лаура Чуканов, дъщеря на български имигранти и носителка на титлата "Мис Юта 2009", класирала се на четвърто място в конкурса "Мис САЩ 2009".Във форума участваха представители на над 30 медии, сред които издания с влияние в диаспорите ни в САЩ, Австралия, Швеция, Канада, Испания, Великобритания, Чехия, Гърция, Унгария, Украйна, Сърбия и други държави.